Chili con carnen juuret ulottuvat Yhdysvaltojen Texasiin. Nimi on espanjaa ja tarkoittaa yksinkertaisesti chiliä lihan kanssa. Tämä maukas ja tulinen tomaattikastikkeessa haudutettu naudanlihapata on hurjimpien tarinoiden mukaan lähes 300 vuotta vanha ruokalaji. Mukana on yleensä myös papuja ja joskus myös muita kasviksia kuten paprikaa tai porkkanaa.
Jos ajattelemme ruoan proteiinin lähteitä ja ruokavalintoja ympäristön kannalta, niin tässä herkullisessa liharuoassa yhdistyvät ”se pahin” eli naudanliha ja ”se paras” eli pavut. Proteiinipitoisten palkokasvien kasvihuonekaasupäästöt proteiinigrammaa kohti ovat 250-kertaa pienemmät kuin naudanlihan vastaavat. Jos siis haluat valmistaa annoksesta ympäristöystävällisen vaihtoehdon, valmista chili sin carne ja korvaa naudanliha esimerkiksi soijapaloilla, härkiksellä tai nyhtökauralla.
Itse olen sitä mieltä, että kohtuus kaikessa. Jos tekee ruokavalintansa vaihtelevasti ja monipuolisesti ympäristöään ja terveyttään kunnioittaen, ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, vaikka ajoittain valinnat eivät olisikaan oppikirjan mukaisia. Chili con carne on yksinkertaisesti liian hyvää, jotta se olisi mahdollista siirtää ”kielletylle listalle”. Ja mielestäni hyväksi todettua reseptiä on turha mennä pilaamaan liialla kikkailulla.
Tämä alunperin Texasin köyhien työläisten ja cowboyn arkiruoka on levinnyt ympäri maailmaa ja siitä on luonnollisesti tehty useita eri versioita. Chili con carnen tulinen ja täyteläinen maku valloittaa eikä se turhaan ole ansainnut paikkaansa yhtenä liharuokien klassikoista.
Chili con carne
(4 annosta)
400 g naudan paistisuikaleita tai jauhelihaa
70 g tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 tuoretta chiliä (mietoja tai tulisia, maun mukaan)
2 valkosipulin kynttä tai 1/2 kiinalainen valkosipuli
1 rkl paprikajauhetta
(1 tl juustokuminaa)
(1 dl punaviiniä)
8 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl tummaa siirappia
1 tölkki (410 g / 255 g) punaisia papuja tai 3 dl keitettyjä härkäpapuja
suolaa
mustapippuria
Suikaloi tai pilko sipuli ja pilko valkosipuli sekä chilit pieniksi kuutioiksi. Freesaa sipuleita ja chiliä kuumassa öljyssä minuutin ajan. Lisää mukaan paprikajauhe ja halutessasi juustokumina ja pyörittele lastalla vielä hetki.
Lisää pannulle naudanlihasuikaleet. Kun lihan pinta on ruskistunut tasaisesti, lisää mustapippuri ja suola sekä tomaattipyre ja halutessasi punaviini. Sekoita hyvin ja anna kiehuta pari minuuttia. Jos et käytä punaviiniä, voit lisätä 1 dl vettä.
Lisää tomaattimurska ja 7 dl vettä ja anna lihapadan kiehua ja mureutua hiljalleen noin tunnin ajan. Jos vettä haihtuu liikaa, lisää varovasti.
Sekoita vispilällä 1 rkl vehnäjauhoja 1 dl:aan vettä. Varo ettei seokseen synny vehnäjauhopaakkuja. Suurusta muhinut lihapata vehnäjauho-vesi -seoksella ja anna kypsyä parin minuutin ajan. Huuhtele purkkipavut sihvilän alla. Lisää lopuksi siirappi ja pavut ja anna kiehua vielä pari minuuttia. Tarkista maku ja mausta lisää tarvittaessa.
Tarjoile chili con carne riisin tai riisi-ohran kanssa. Ohessa voi tarjota myös smetanaa, mikä tasoittaa kastikkeen tulisuutta. Voit käyttää kastiketta myös tacojen tai fajitaksen täytteenä. Valmista kastike silloin pienemmällä vesimäärällä, jolloin siitä tulee paksua muhennosta.