KESÄKURPITSA-MANGOLDIRELISSI

Relissi, pikkelssi, etikkasäilyke, kurkkusalaatti. Pääruoan kanssa, leivän päälle, hampurilaisen, hodarin tai lihiksen väliin. Dippinä, lisukkeena, täytteenä, koristeena.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja monta käyttötarkoitusta. Kesäkurpitsaa ja mangoldia tuli puutarhasta tänä kesänä enemmän kuin riittämiin. Niinpä keksin säilöä ne perinteisen kurkkusalaatin tapaan etikkapikkelssiksi — mummon vanhalla reseptillä.

Reseptissä hyödynnetään mangoldin paksu valkoinen varsi. Lehdet voikin sitten silputa ja säilöä talven varalle tiukasti ilmatiiviisiin pusseihin ja pakkaseen.

Kesäkurpitsa-mangoldirelissi

1 kg   mangoldin vartta (valkoinen isovarsinen mangoldi)
1 kg   kesäkurpitsaa
(1 dl   punamangoldin vartta väriä antamaan)
500 g   sipulia
3 dl   etikkaa (10 %)
3 dl   vettä
5 dl   sokeria
5   valkosipulin kynttä
2 rkl   suolaa
2 rkl   sinapinsiemeniä

Raasta kesäkurpitsa. Pilko mangoldin varsi ja sipulit suikaleiksi.

Sekoita vesi, etikka, sokeri sekä murskatutu ja pilkotut valkosipulinkynnet ja mausteet keskenään sekaisin. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää kattilaan kasvikset ja keitä liemessä noin 15 min.

Anna relissin hieman jäähtyä ja säilö se kiehuvalla vedellä steriloituihin lasipurkkeihin. Kuumenna sekä kansi että purkki. Relissi säilyy viileässä kellarissa tai jääkaapissa useita kuukausia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *