Kesäkurpitsan pehmeys ja mangoldin mausteinen maku täydentävät hyvin toisiaan. Tämä keitto valmistuu hetkessä, eikä sitä juurikaan tarvitse edes maustaa, paitsi ehkä hieman tuoreilla yrteillä.
Mangoldi eli lehtijurikas on yllätykseksi samaa lajia punajuuren kanssa. Mangoldin lajikkeista, viljelystä ja käytöstä löytyy monipuolisesti juttua Olemme Puutarhassa-blogissa, joten sieltä kannattaa käydä lukemassa tarkemmin tästä mielenkiintoisesta kasvista.
Tarjoile keitto tuhdin limpun ja proteiinipitoisen härkäpapulevitteen kera. Näin saat tehtyä kevyestä vitamiinipitoisesta keittoateriasta täyttävän lounaan tai kevyen illallisen.
Kesäkurpitsa-mangoldikeitto
(4 annosta)
6 dl vettä
400 g kesäkurpitsaa
400 g mangoldia (sekä lehdet että varret käyvät)
1 iso sipuli
1-2 dl kaurakermaa/ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä esim. persiljaa, lipstikkaa, timjamia tai basilikaa
Pilko kesäkurpitsa, mangoldi ja sipuli pieniksi palasiksi. Keitä kasviksia vedessä, kunnes ovat täysin pehmentyneet (n. 20 min.). Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi ja lisää kerma, suola ja mustapippuri. Kiehauta vielä pari minuuttia, tarkista maku ja lisää lopuksi hienonnetut yrtit.