TUOREITA HÄRKÄPAPUJA TOMAATTIKASTIKKEESSA

Härkäpapu on perinteinen suomalainen viljelyskasvi ja tuttu raaka-aine mm. turkkilaisessa keittiössä. Sitä kautta löysin myös tämän reseptin. Toisin kuin yleisesti luullaan, härkäpapua ei välttämättä tarvitse kuoria paksusta siemenkuorestaan. Riittää, kun keittää papuja välttämättömän 5 min. sijasta (jotta myrkyllinen lektiini tuhoutuu) reilusti pidempään, vähintään 20 min. Näin sitkeä siemenkuori pehmenee ja muuttuu helposti sulavaksi, syötäväksi kelpaavaksi raaka-aineeksi. Mielestäni kuoriminen on työlästä ja turhauttavaa, joten itse ainakin valmistan mieluummin tuoreet papuni kokonaisina. Näin pavusta menee myös vähemmän hukkaan.

Kuvien ottamisen jälkeen luin Olemme Puutarhassa -blogista, että papuja kannattaa keittää suolavedessä, jotta niiden väri säilyy herkullisen vihreänä. Näihin kuvauksiin tämä vinkki ei ennättänyt, mutta myöhemmin varmasti!

Tämä mausteinen papu-tomaattimuhennos sopii esim. pastan, riisin tai bulgurin kastikkeeksi tai sellaisenaan aterian kasvislisukkeeksi. Ja sen mitä aterialta jää yli, voi illalla iltapalalla dippailla kylmänä leivän päällä — siis jos jää yli..!!

Tuoreita härkäpapuja tomaattikastikkeessa
(2-4 annosta riippuen käytöstä)

200 g   tuoreita härkäpapuja kuorineen (n. 60 kpl)
1          iso sipuli
2-4       isoa valkosipulinkynttä tai 1/2-1 kiinalainen valkosipuli
4          isoa tomaattia
1 rkl     paprikajauhetta
1 rkl     chilijauhetta
1-2  tl   juustokuminaa
1-2 tl    jauhettua korianteria
suolaa, mustapippuria ja cayennepippuria maun mukaan
tuoretta persiljaa ja/tai korianteria

Irrota pavut palkostaan ja huuhtele. Älä kuori pavun uloimmaista kuorikerrosta. Keitä papuja n. 20- 30 min., kunnes papujen kuori on pehmennyt reilusti. Huuhtele vielä keitinvesi pois viileän veden alla ja valuta papuja hetken, kunnes kuivia.

Pilko sipuli ja valkosipuli ja freesaa reilussa öljyssä kuumalla pannulla. Lisää mukaan paprikajauhe, chilijauhe, juustokumina, korianterijauhe ja cayennepippuri ja pyöräytä nopeasti. Lisää pannulle pieneksi pilkotut tomaatit ja keitä n. 20 min., kunnes tomaatit ovat pehmenneet ja mehustuneet ja muodostaneet sakeahkon kastikkeen. Lisää mukaan vielä keitetyt härkäpavut ja anna hautua vielä muutaman minuuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla maun mukaan sekä tuoreella persiljalla ja/tai korianterilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *