VEGEMESSUT KATTILAHALLISSA

Lauantaina teema oli vegeily.  Riensimme intoa puhkuen Suvilahteen päin, jossa järjestettiin Vegemessut, ensimmäistä kertaa Suomessa.

Lähestyessämme Suvilahtea, huomasimme jo kaukaa ihmeellisen näyn: satoja metrejä pitkä sisäänpääsyjono kiemurteli käärmemäisesti pyörätietä pitkin. Jos en olisi ollut niin innoissani vegeruokailun samasta kiinnostuksesta, olisin luovuttanut. llma oli kolea, tihkusi vettä ja jäinen tammikuun puhuri viilsi luita. Ei muuta kuin hämmentyneenä jonon hännille. Vaikka ilma on jäätävä, vegeily on selvästi kuumaa kamaa.

Puolen tunnin jonotuksen jälkeen suomalainen sisu oli taittua: jaloissa ei ollut tuntoa, reidet ja selkä kramppasivat hytinästä ja asustus oli kastumaan päin. Pohdimme, pidäisikö rientää Marokon lämpöön ja Kallion Sandroon vegebrunssille. Paikkaan voisi tällä kertaa jopa päästä sisään ilman pöytävarausta — onhan kaikki vegeilijät täällä. Mutta ei perkule; kun muut, niin myös me! Tässä vaiheessa luovuttaminen olisi paitsi harmillista, myös nöyryyttävän noloa. Tämä pitää nähdä loppuun asti.

Viimein reilu tunnin jonotus palkittiin höyryävää intoa porisevalla kattilahallilla. Jäätyneet jäsenemme lämpesivät pelkästä tyytyväisyydestä, kun ehdimme juuri ja juuri paikalle nauttimaan Michelin-kokkien Hans Välimäen ja Saku Koivusen kokkausnäytöksestä ja maistiaisista.

Ruokatapahtumaan nimensäkin puolesta sopiva kattilahalli oli kanttaan myöten täynnä ideoita, innovaatioita, makuja ja maailman parannusta. Nyhtis ja härkis jo tunnetaan, joten ne eivät olleet näiden messujen juttu. Kotimaan markkinoilta löytyy valtavasti myös muita vegaanisia tuotteita.

Paikalla oli paitsi suurempia yrityksiä, myös runsaasti kotimaisia pientuottajia. Lisäksi oli ruokabloggaajia, ainakin Chocochili ja My Berry Forest sekä tosielämän Kippari-Kalle, maailman vahvin(vege)mies Patrik Baboumian. Roots edusti Kalliota ja urbaania vegekahvilakulttuuria ja Maija Vilkkumaa kertoi kokemuksia omasta vegaanihaasteestaan.

Ymmärsin, että Apetit tarjoaa monenlaisia kasvispihvejä ja pyöryköitä vegaaneille. Se haastaa myös lähiruokapiirit, sillä yritys lanseeraa uuden Kasvimaani-palvelun, jonka avulla tuoreet kasvikset voi tilata tuottajalta suoraa kotiovelle. Jokaiselle on täysin uusi ja täysin vegaaninen einesruokasarja ja Oumph on suutuntumaltaan lihamainen soijatuote, jossa hiilihydraatteja 0%. Sipsejä löytyy nykyisin myös kikherneistä, linsseistä ja quinoasta valmistettuina.

Nestemäiset kauravalmisteet olivat esillä kahden yrittäjän toimesta, suomalaisen Yosan ja ruotsalaisen Oatlyn. Samoin ilokseni myös hamppu. Suomalaiselta Hamppufarmilta löytyy mielestäni maailman parasta siemennäkkäriä ja briteistä lähtöisin olevalta Good Hemp:ltä parasta hamppumaitoa.

Apetitilta on muuten tulossa kevään aikana markkinoille todella nerokas lasten ja aikuisten herkku: mehujää, joka on valmistettu tuoreesta kasvis- ja hedelmäpyreestä, eikä siihen ole lisätty muuta makeutusainetta. Testimakuja oli kaksi: porkkana-mango ja punajuuri-mansikka.

Vaikka tikkujäät olivat raikkaita ja herkullisia, minun vegemessuni päättyivät kutenkin täydellisesti kesäisiin lapsuusmuistoihin: Kolmen Kaverin minttu-suklaajäätelöön. Tai virallisesti se taitaa olla jäädykettä, sillä herkun pääraaka-aine oli kookosrasvaa.

Lapsuudenperheessäni ei tunnettu sanaa vegaani ja jäätelö valmistettiin kermasta. Itse ymmärsin huomattavan vanhana, että liha, jota syömme, on oikeasti lähtöisin niistä lämpimistä, tuntevista ja söpöistä eläimistä, joita paijaamme ja hoidamme. Järkytys oli sen verran hurja, että en ymmärryksestä huolimatta suostunut sitä todella ymmärtämään edes ymmärtämisen jälkeen.. Nykyään alle kouluikäinen sukulaistyttöni ei halua syödä eläimiä juuri tästä samasta syystä. Onneksi perhe tukee tätä pientä viisasta ihmistä valinnassaan ja kauppojen tuotavalikoimat mahdollistavat herkullisen, vaihtelevan ja monipuolisen ruokailun.

Kaikkeen tarjolla olevaan emme ehtineet tutustua. Neljän tunnin aukiolon jälkeen moni esittelijä oli joutunut jo sulkemaan paikkansa suuren suosion vuoksi. Mm. Jalotofun herkkuja pääsimme maistamaan ainoastaan Michelin-Sakun kokkaamana.

Vegemessuilla kävi yhden päivän aikana järjestäjien arvion mukaan 3200 ihmistä — suosio yllätti varmasti kaikki. Onneksi uusia messuja on jo alettu suunnittelemaan. Silloin vegeillään kuuleman mukaan suuremmissa tiloissa entistä useamman esittelijän voimin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *